3.04 Aanwinsten jul-sep 2022
Na alle coronaperikelen eindelijk weer eens een bezoek gebracht aan Lichtpuntje Kristallen in Heerle bij Roosendaal. Het was inmiddels al weer een jaar geleden. Ze hebben wéér verder uitgebreid, wat voorheen opslagruimte was is inmiddels voor een belangrijk deel ook verkoopruimte. Ook zijn er meer parkeerplaatsen en is er een aparte klantentoilet gemaakt.
Afbeelding 2: Een amethist-roos met heel veel mooie kristallen. In het echt nog mooier dan op de foto.
Hierboven de oogst. In het verleden vertrokken we gewoonlijk met een krat vol met veel verschillende mineralen uit Heerle. Tegenwoordig meestal met alleen enkele topstukken.
Afb. 4: Oranje bolletjes thomsoniet met hele fijne naaldjes mesoliet op matrix uit India.
Vergelijk de afbeelding hierboven eens met afb. 7 op de vorige pagina (3.03). Een zelfde soort mineraal staat daar genoteerd als thomsoniet met naaldjes van okeniet. Dit lijkt mij echter niet juist aangezien deze naaldjes overal elders aangeduid worden als mesoliet. Nog een andere verwarring: de oranje bolletjes worden soms aangeduid als heulandiet i.p.v. thomsoniet.
Het blijft dus lastig om zonder allerhande apparatuur in alle gevallen vast te stellen om welk mineraal het gaat. Het recent op MP gekochte bolletje hiernaast is van okeniet, maar wie ziet met het blote oog het verschil met mesoliet?
Afb. 7: Deze forse ammoniet is helemaal gevuld met gesteente.
Afb. 8: Bergkristal met chloriet-nevels.
Afb. 9: Twee merkaba's. De linker is van ijzerkwarts en de rechter van Paraiba-kwarts.
Coquimbiet is een relatief zeldzaam sulfaat (AlFe3(SO4)6(H2O)12 · 6H2O), dat uiterlijk nogal op amethist lijkt. Het is wel vele malen duurder, dus ik moet de verkoper maar op zijn blauwe ogen geloven, dat het hier coquimbiet betreft.
Afb. 11 (rechts): Een bolletje van zwarte biotiet met daarin rode spinel-kristallen.