3.05 Aanwinsten okt-dec 2022
Ik maak zelf de foto's voor deze website op mijn eigen amateuristische wijze. Daar heb ik een bepaald daglicht voor nodig, maar dat is in deze tijd schaars. Een aantal foto's is daardoor van een matige kwaliteit. Ik zal deze in een later stadium vervangen door betere exemplaren.
Afb. 1: Qua structuur lijkt het erg op opaal, maar waarschijnlijk is dit chrysopraas (door tin groengekleurde kwarts). Afkomstig uit Australië.
Het tempo van de aankopen is flink afgenomen. Niet alleen door de sterk gestegen kosten van levensonderhoud, maar ook door iets heel banaals: plaatsgebrek. Toch kunnen we het soms niet laten. ;-)
In 2.12 staan een oude en een nieuwe theorie over het ontstaan van tijgeroog beschreven. De oude theorie zegt dat crocidoliet (blauwe asbest) bij een zekere temperatuur en druk wordt omgezet in blauwe valkenoog en vervolgens in gele tot bruine tijgeroog. Volgens de nieuwe theorie is dat niet zo en gaat het om een autonoom ontstaansproces.
Vergelijk echter afb. 34 in 2.12 met de afbeelding hieronder en je begrijpt in ieder geval waar die oude theorie vandaan komt.
Afb. 2: Een ruw stuk valkenoog uit Zuid-Afrika.
Afb. 3: Grote kristallen stilbiet (oranje-bruinig) en apofylliet (wit) op matrix. Wat de rij kleine kristalletjes op 1/3e van rechts zijn, weet ik niet. Dit forse stuk (3 kg) is afkomstig uit India.
Afb. 4: Kwarts met zwavel.
Afb. 6: Diverse kwartssoorten: bergkristal, amethist en ijzerkwarts. Binnenin zie je diverse fantomen (lastig op de foto te zien).
Jade wordt in China al duizenden jaren gewonnen en bewerkt, om vervolgens als werktuig, als kunstwerk of als sieraad gebruikt te worden. Het bestaat uit de mineralen jadeïet en/of nefriet, die weer verontreinigd kunnen zijn met andere mineralen.
Wat als jade verkocht wordt is helaas niet altijd jade. Deze 'nep-jade' bestaat uit serpentijn met eenzelfde groene kleur, maar is veel minder hard dan echte jade. Het verweert daardoor sneller en is erg gevoelig voor zuur.
Hiernaast een bol van 'nefriet-jade', gekocht bij Lichtpuntje Kristallen. Een betrouwbare verkoper, dus we mogen er van uit gaan dat dit echte jade is.
Afb. 5 (links): Een bol van 'nefriet-jade'.
Afb. 7: Zeldzame oranjebruine wulfeniet-kristallen (Pb(MoO4)) op matrix. Afkomstig uit Mexico.
Afb. 9: Fijne haartjes milleriet (NiS) met een kwartskristal op matrix. Afkomstig uit Duitsland.
Afb. 8: Yttrium fluoriet. Zie ook 2.09 afb. 18. Daar vormen de kleuren verticale strepen, hier horizontale.
Afb. 12: Mordeniet (een zeoliet) uit India. Wat op een kroon lijkt hing waarschijnlijk naar beneden.
Afb. 13: Mordeniet op stilbiet uit India.
Beide mordenieten hiernaast komen uit dezelfde mijn in Aurangabad, Maharashtra in India. De bovenste kocht ik via Catawiki van een handelaar uit Polen, de onderste op Marktplaats.
Omdat wit op wit lastig fotograferen is, heb ik een blauwe achtergrond gebruikt.
Afb. 14: Een enorme obelisk (40 cm hoog, 6,3 kg zwaar) van lapis lazuli met pyriet-strepen. Afkomstig uit Afghanistan. (foto verkoper)
Het item links kocht ik, omdat beide mineralen nog ontbraken in onze verzameling. Hoornblende is een amfibool (inosilicaat), albiet een veldspaat (tectosilicaat).
Eindelijk is het ook gelukt om een stukje larimar te kopen tegen een niet al te exorbitante prijs. Zie ook 2.25.
Afb. 17: Een niet zo grote, maar wel heel mooie amethist-geode.
Afb. 16 (links): Larimar op matrix uit de Dominikaanse Republiek.
Afb. 18: Bergkristal met wat chloriet.
Bij Toemba (www.toemba.nl) kocht ik 3 geodes om zelf te kraken. Wat een bijzonder leuk idee!
Afb. 19, 20 en 21: Verschillende stadia bij het open maken van een geode.
Het is nooit zeker, dat er kristallen in zitten, maar het gaatje noordwest van het midden maakte al meteen duidelijk dat dit hier wel het geval is.
Afb. 22: Hier het eindresultaat. Mijn eerste gedachte was dat de geode met bergkristal gevuld, maar ik ben later gaan twijfelen. De kristallen hebben een bepaalde glinstering en bij nadere beschouwing hebben ze een zweem van blauw. Daarom neig ik er nu naartoe te denken, dat het celestien is. Bijzonder vind ik verder de wormvormige sliertjes kristal bovenin.
Wat wel een beetje jammer is: ik bestelde (en betaalde voor) 3 geodes van 11+ cm. In de praktijk waren er 2 nauwelijks 10 cm. Na reclamatie mocht ik ze terugsturen, maar dat heb ik niet gedaan. Het bood en biedt mij een unieke gelegenheid om zelf geodes te kraken. Ga je zelf hiermee aan de slag, gebruik dan wel een veiligheidsbril! Je wilt geen splinters in je oog.
Zei ik aan het begin van deze pagina dat het tempo van de aankopen afgenomen was? Tja...