3.13 Aanwinsten apr-jun 2024
Afb. 1 (linksboven) en 2 (rechtsboven): Een bol en een obelisk van tijgeroog/tijgerijzer. Beide komen uit dezelfde mijn in Zuid-Afrika. Je ziet het er misschien niet aan af, maar de bol is een reus met een doorsnede van 20 cm en een gewicht van meer dan 13 kg. De obelisk is wat bescheidener van omvang: 32 cm hoog en 2,3 kg zwaar.
Weer eens naar Lichtpuntje in Heerle bij Roosendaal geweest. Daar hebben we 2 magnifieke stukken op de kop getikt.
Links een foto van een enorme (c.a. 20 kg) 'engelenvleugel' calciet. Bijzonder zijn de vele lamellen, waarvan hieronder een detailopname.
Afb. 3 (links) en 4 (boven): 'Engelenvleugel' calciet, afkomstig uit Mexico.
Het stuk rechts is echt one-of-a-kind. Lepidoliet loopt als een aantal rode stralen door de matrix. Die bestaat voor een groot deel uit kwarts en/of calciet. Maar er zitten ook lichtblauwe stukken bij en dat zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van aquamarijn.
Zowel voor het stuk hierboven als dat hiernaast geldt dat ik de werkelijke schoonheid met geen mogelijkheid in een foto kan vangen.
De naam lepidoliet heeft bij Mindat.org overigens de status 'discredited'. Het bestaat n.l. niet uit één mineraal, maar is een solid solution van meerdere lithiumhoudende mineralen uit de mica-groep. De lithium is verantwoordelijk voor de roze-rode kleur.
Net als vorig jaar was op moederdag weer de Mineralen- en Fossielenbeurs in Doetinchem. Het was een flinke teleurstelling: de toegangsprijs was 60% hoger, terwijl er veel minder standhouders waren. Gelukkig toch nog een paar aardige items op de kop kunnen tikken.
Eén van de standhouders heeft haar winkel op loopafstand van de ruimte waar de beurs gehouden werd. Daar hebben we ook een kijkje genomen en een fraaie brok toermalijn gescoord, die je hiernaast ziet.
Zie ook: https://www.edelstenenzolder.nl/
Afb. 8 (rechts): Een prachtige brok ruwe rode (rubelliet) en zwarte (schorl) toermalijn.
Afb. 9 (links): Een Phi Vogel geslepen stuk bergkristal en/of rookkwarts. Zie ook de kleurtjes, die door deze slijpwijze ontstaan.
Afb. 10: Kwartsvlammen, die enigszins geopaliseerd zijn. Natuurlijk of bewerkt? Afkomstig uit Brazilië.
Afb. 12: Deze fluoriet-obelisken uit China hebben een bijzonder mooie diepgroene kleur.
Afb. 13 (onder): Deze dubbeleinders van fluoriet zijn ook afkomstig uit China.