3.10 Aanwinsten jul-sep 2023

Zeolieten, vaak gecombineerd met apofylliet, waren altijd mijn 'ding'. Maar blijkbaar heb ik mijn vrouw aangestoken, want onderstaande aankopen zijn door haar gedaan.

Afb. 1: Apofylliet met lichtoranje stilbiet. Verder denk ik nog wat calciet en wat pryriet te zien. Afkomstig uit India.

Afb. 3: Verkocht als een mengsel van chalcedoon en apofylliet. Afkomstig uit India.

Afb. 2: Glinsterende apofylliet op chalcedoon met in het midden een heel klein beetje oranje stilbiet. Afkomstig uit India.

Afb. 4: Apofyllietkristallen op chalcedoon. Afkomstig uit India.


Afb. 5: Apofyllietkristallen en scolecietnaalden in een geode. Afkomstig uit India.

Afb. 6: Rutielnaalden op matrix. Vergroot de foto eens en kijk goed naar die naalden. Voor mij lijkt het alsof Escher een steiger heeft gebouwd.

Afb. 7: Een cadeautje van de verkoper. Geen idee wat het is.

Afb. 8: De sprays in deze (calciet?)geodes zijn volgens de verkoper van natroliet. Ik denk eerder dat het scoleciet is. Zie ook 3.02, afb. 25. Afkomstig uit India.

Afb. 9: Apofyllietkristallen, bedekt met een suikerlaag van een onbekend zeoliet. Afkomstig uit India.


Afb. 10: Kwarts met hematiet en in het midden iets groen-blauws. De verkoper weet niet wat het is, maar het lijkt erg op een koperverbinding. Aurichalciet?

Afb. 11a: Je ziet de opvallende rode kleur als wolken (zie ook de detailfoto). Dus zou het hier om een man made stuk gaan. Maar hoe zit dat dan met de matrix, die zowel aan de voorkant als aan de achterkant is te zien? Gaat het dus toch om 'echte' aardbeienkwarts? Of heeft iemand zich uitgesloofd om de perfecte vervalsing te maken? Wie het weet mag het zeggen. Maar.... een eyecatcher is het wel.

 

Afb. 11b (rechts): Op deze detailopname zie je de kleur als een soort wolken. Maar ook wat stukjes matrix aan de achterkant.

Afb. 12: Een bol van bruin-oranje kwarts uit Indonesië. Verkocht als aventurijn, maar ik zie eerlijk gezegd geen glitters.


Van de website www.puffinsandpies.com:

Strawberry Quartz: Er zijn verschillende fruitige benamingen voor helder glas met een roze of rode kleur.
Meestal is de kleur in flarden te zien in een heldere basissubstantie. Dit wordt verkocht als kersen, aardbeien
of frambozen kwarts. In feite is het glas met verf die is toegevoegd toen het glas nog vloeibaar was. Echte
aardbeienkwarts bestaat ook. Het is een onofficiële naam die gegeven wordt aan sommige kwartsen die roze zijn gekleurd door bijvoorbeeld hematiet of ijzer. De namaak is te herkennen aan de helderheid, bubbels en aan de rode kleur die als flarden of wolken in het glas zit. Ook vormt de namaak vanzelfsprekend geen natuurlijke kristallen en heeft geen matrix. Deze zie je vaak als bol, perfecte zeshoekige punt, hartje of andere geslepen vorm. Er is ook een gele variant, lemonquartz.



Voor het eerst naar het Gelders Geologisch Museum in Velp geweest. Zie ook 2.27. In de shop drie aardige steentjes opgepikt.

UPDATE --- UPDATE  Het stuk hierboven is wel degelijk 'man made'. De 'wolken' in de rode kleur deden dit reeds vermoeden. Inmiddels heeft een betrouwbare bron bevestigd, dat het toch echt gaat om 'man made' materiaal uit China. Het moedergesteente is dus ook nep en toegevoegd om het natuurlijker te laten lijken. UPDATE --- UPDATE

Afb. 13: Aragoniet-variant 'flos ferri' oftewel 'Eisenblüten'.

Afb. 14: Natroliet-kussentjes op matrix

Afb. 15: Gepolijst stuk zonnesteen op matrix.


Afb. 16: Een 6 kg zware geode met groene apofylliet, lichtoranje stilbiet en witte scoleciet. Afkomstig uit India.

Afb. 18: Een bijzondere agaat-geode op een mooie houten standaard.

 

Afb. 17 (links): Nog meer scoleciet sprays in calciet geodes uit India. Wit op wit blijft lastig fotograferen...


Afb. 19: Niet alleen in Veracruz (Mexico), maar ook in het Brandberg-massief in Namibië wordt dit soort amethist gevonden. Deze heet niet verrassend 'Brandberg-amethist'.

Afb. 21: Een flink contrast: deze Brandberg-amethist bestaat juist uit hele grote kristallen.. 

Afb. 22: Bruine spessartien (een granaat) met witte orthoklaas op rookkwarts. Afkomstig uit China.

 

Afb. 20 (links): Daar is hij dan (tromgeroffel): natuurlijke aarbeienkwarts uit Pakistan. Rare aardbeien, met zo'n kleur.


Afb. 23 (links) en 25 (boven): Deze stenen zijn familie van elkaar. Op mijn vraag waaruit ze bestaan kwam de verkoper niet verder dan 'diverse mineralen'. Als ik moet gokken denk ik dat het een soort mengsel is van aragoniet, calciet en dolomiet. Afkomstig uit Indonesië.

Afb. 26: Een cluster met 'gouden' selenietkristallen, afkomstig uit Utah (USA)

 

Afb. 24 (links): Een geslepen stuk seleniet. Bijzonder zijn de zgn. bloemen. Vergroot de afbeelding om ze beter te zien. Afkomstig uit Cumbria (Engeland).


Bij mijn vrouw was het liefde op het eerste gezicht. En probeer hem dan nog maar eens te laten staan. Vanwege het (geschatte) gewicht van een kilo of 60-80 liet de verkoper (Lichtpuntje in Heerle) een sterke man optrommelen om het geval naar onze auto te helpen dragen. Thuis moesten we het echter zelf opknappen.

Afb. 27: Een schitterende reuze-amethistgeode uit Brazilië.

 

Als je ons bekijkt zie je dat we een paar ribben missen, maar zo'n beauty is dat toch echt waard.

Mede door een gebrek aan diepte-werking lukt het mij niet om de indrukwekkende schoonheid van dit stuk op foto vast te leggen. Het lijkt op een oude caldera met daarin 2 nieuwe vulkaantoppen.

Om een idee van de omvang te krijgen: het tafeltje eronder meet 70 x 70 cm.

Afb. 28: Cactuskwarts in 3 verschillende kleuren, afkomstig uit het Magalies-gebergte in Zuid-Afrika.


Veel zinkiet blijkt afkomstig  te zijn uit de schoorstenen van een zinkfabriek in Polen (zie ook 3.09). Inmiddels is deze fabriek gesloten en ontmanteld. Gelukkig kon ik nog de hand leggen op een tweetal fraaie stukjes.

 

Afb. 29: Stukjes zinkiet uit Polen.

 

Op Catawiki kwam ik nog een 'mineraal' tegen, dat niet doelbewust 'man made' is, maar wel ontstaan door menselijk handelen. Een nieuwe categorie?

Naast oude kolenmijnen liggen vaak enorme bergen met zgn. mijnsteen. Deze worden terrils genoemd (in het Frans ook wel crassiers; in het Duits Halden) en bestaan uit allerlei soorten nevengesteente, die bij de winning van steenkool vrijkomen. Daar zit toch ook nog wel aardig wat steenkool bij en dat kan in zo'n berg spontaan ontbranden. Het stuk hiernaast is bij zo'n spontane zelfontbranding ontstaan.

Helaas miste ik het slot van de veiling en ging dit interessante stuk aan mijn neus voor bij. Maar ik vind het bijzonder genoeg om hier toch te tonen.

 

Afb. 30: Rode realgar, gele orpiment en witte salammoniac op steenkool, afkomstig uit de Saint-Pierre crassier bij Saint-Étienne, Frankrijk (foto verkoper).